(+34) 972 640 440

Tot el que cal saber sobre la devolució de la fiança de lloguer

Les fiances dels lloguers són tot un tema. I lamentablement, en moltes ocasions es converteixen en un focus de conflictes entre propietaris i llogaters, quan toca tornar-les. Avui, a les notícies immobiliàries de Api.cat trobaràs tota la informació que cal saber sobre la devolució de la fiança.

Posem per cas que fa uns anys et vas anar a viure de lloguer a Barcelona. Trobar el teu pis ideal i has viscut molt a gust en ell, però ara, pel motiu que sigui, toca anar-se'n.

Deixar un pis de lloguer té diverses fases: en primer lloc, donar el preavís de 30 dies. Després toca mudar-se i finalment, comprovar que l'habitatge està en bones condicions perquè el propietari et retorni la fiança. Heus aquí el quid de la qüestió. Vegem els possibles escenaris:

L'habitatge està en perfectes condicions
L'ideal és que, com inquilí, hagis cura l'habitatge i la deixis en les mateixes condicions en què se't va lliurar. Sempre hi ha algun detall irrellevant, com per exemple, alguna ratllada a la paret, que són conseqüència de l'ús habitual de l'habitatge. Però la immensa majoria dels propietaris no tenen en compte aquestes nimietats i tornen la fiança íntegra. Perquè tant ells com la llei entenen que, pel simple fet de viure en un pis, hi ha petits desperfectes que són inevitables.

Que el propietari es negui a tornar-la per petits danys fruit de l'ús normal de l'habitatge no arribaria a cap costat, ja que judicialment cap jutge li donaria la raó.

L'habitatge no està en bones condicions o altres problemes
L'altre escenari és el no desitjable, el que genera conflictes entre llogater i propietari. L'art. 36 de la Llei d'Arrendaments Urbans és el que regula la fiança. No obstant això, la llei no especifica en quins casos concrets el propietari pot no tornar-la, donant lloc a diferents interpretacions.

En general, es considera que la fiança serveix com a garantia del compliment de les obligacions de l'inquilí, tant econòmiques com de bon ús de l'immoble. Per tant, aquests serien els principals motius per no tornar-la:

Has deixat de pagar alguna mensualitat
Hi ha algun desperfecte que el propietari considera que no són conseqüència d'un ús normal i responsable.
Una falta greu de neteja pot ser un altre motiu per no tornar la fiança.
Quant de temps té el propietari per retornar-me la fiança?
Per anar bé, si tot està correcte, se't retorni la fiança en el moment en què lliuraments les claus. Tanmateix, com les fiances estan dipositades en l'INCASÒL, poden trigar uns dies.

La llei no estableix un termini concret per a la devolució i es limita a dir que si no es torna durant el mes següent al lliurament de les claus, el saldo de la fiança acumularà interessos legals que l'inquilí pot reclamar.

Què fer si no estàs d'acord amb la no devolució de la fiança
Si creus que el propietari no té raó i vols reclamar-li la devolució de la fiança, el més sensat és dialogar amb tranquil·litat.

Si les postures s'enroquen fins al conflicte, pots enviar-li un burofax reclamant-li la devolució de la fiança i advertint-li que, en cas contrari, iniciaràs les accions judicials pertinents. Després de l'enviament, el propietari té 7 dies per reflexionar la gravetat dels fets i decidir si te la torna o opta per la via judicial.

Un consell d'or
De la mateixa manera que el propietari fa un inventari de tot el que conté l'habitatge, com a inquilí tens dret a fer un llistat amb fotos i detalls dels desperfectes que ja eren a l'habitatge abans de l'entrada.

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies